fredag 12 mars 2010

Ledarskap i stora organisationer

Veckorna går fort men hinner innehålla mycket. Senaste veckan mötte jag 16 nya deltagare i en chefskurs. Vilken förmån att få lära känna 16 nya människor och starta en gemensam läranderesa som ska var under drygt ett halvår. I tisdags sammanställde vi den gemensamma bilden av hur det är att vara chef idag. Chefsjobbet är ett uppdrfag som innebär ansvar för verksamhet, ekonomi och personal. Ledaruppdragen för dessa chefer innebar att vara ledare för i den minsta verksamhet 8personer till den största som var 120 personer. Därtill kanske verksamheten pågår dygnet runt, året runt. Det är med andra ord oftast en stor utmaning att vara chef och ledare. Uppdraget kräver och uppdraget tar. Med den beskrivningen i bakgrunden blev jag upprymd när en i gruppen sa högt, det är i alla fal kul att vara chef och övriga i rummet nickade instämmande.
Ibland är chefsjobbet inspirerande och givande, ibland tungt och svårt. Ju svårare desto viktigare att hitta de ljuspunkter i ledarskapet som ger energi. De ledare som medvetet går in för att hitta ljuspunkter och uppmärksammar dessa, har en viktig tillgång. Om man enbart lokaliserar problem så blir man fort trött. Om man i större utsträckning tacksamt noterar det som har värde och det som fungerar så tillför man energi. Det senare är salutogent och bidrar helt klart till att göra ledaruupdraget mer meningsfullt.

Trevlig ny vecka när den kommer!
Anders

2 kommentarer:

 1. Hittade precis hit och ser fram emot att
  följa denna blogg.
  Avslutar snart mina två år på KY utb där jag läser till Hälsoutvecklare för arbetslivet och slukar allt jag bara kan av teori men även av tankar och andra erfarenheter.

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Jättekul att du har hittat hit.

  /Anders H

  SvaraRadera