söndag 28 februari 2010

Varför salutogenes?

Kära bloggläsare som i inledande tider inte är så många. Men skrivande är även bra för de egna funderingarna.
Det är alltid lika spännande att se hur en ny bok blir mottagen och spridd.
Salutogent ledarskap är något som många är intresserade av, helt klart. Min bok har efter knappt två månader sålt en bra bit över 1000 ex. Det tar jag som ett tecken på intresse, åtminstone nyfikenhet. Jag tror att de som redan fångat det salutogena tänket är tillräckligt många för att motivera den titel jag valt. Samtidigt är det fortfarande vanligast att man inte vet vad salutogenes är för något. Vad bra, då finns det nåt nytta att bli nyfiken på tänker jag.
Jag satte boken i handen på en erfaren företagsledare. Han tyckte bilden på framsidan var jättesnygg. Men vad betyder ordet?

Vad svarar du själv på den frågan?
Jag sa till Björn som han heter att, - salutogenes handlar om att ta till vara det som gör att människor fungerar och mår bra. Han nappade direkt och vi fick en livlig diskussion om hur ledarskap och företagande kan fungera framgångsrikt.

Som lite kurios information nämnde jag också att ordet salut i den latinska ordboken står för; välbefinnande, hälsa och tillfrisknande och att ordet genes betyder födelse eller ursprung.

Det är bra med ett ovanligt ord som dessutom har en egen och tydlig innebörd. Sedan kan det ibland vara svårt att förklara vad vi menar, men det är det vi ska bli allt bättre på.

God fortsättning, snart är det färdigskottat!
Anders

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar