söndag 2 maj 2010

Som tåget en majnatt

När vårsolen värmer och björken fått musöron, då är vi inne i en underbar tid. Inte bara naturen, utan även människor man möter verkar fyllda av ny energi, så känner jag också själv. Tecken på ny energi är också de många sammanhang som verkar bry sig allt mer om hur hälsans förutsättningar ser ut. Visst är det på gång en starkare insikt och större intresse för vad som skapar välbefinnande och hälsa. Trots många rapporter om svårigheter i samhället så lyser allt fler exempel på salutogent tänkande. Förra veckan mötte jag exempelvis chefer inom en omsorgsverksamhet. Vilka underbara människor, de hade så mycket värme och positiv förhoppning trots ett svårt uppdrag. De skulle utveckla sitt ledarskap med hjälp av kasam för att sedan göra tillvaron mer hälsofrämjande för både sina medarbetare och de boende i verksamheten.
I skrivande stund sitter jag på nattåget till Östersund för att möta en projektgrupp som ska få skolor i Jämtland att bli mer hälsofrämjande. Ett arbete som ska bli bra för både skolledningar, all personal och alla deras elever. Elever ska möta en skola med pedagoger och personal som kan skapa förutsättningar för ett lärande som stärker hela människan att klara av hela livet.
Jag tänker på dem som aldrig fick en chans att uppleva framgång i skolan. Jag tror jag mötte en sådan människa på stationen i Herrljunga. Han var vilsen på riktigt, avslängd från tåget och utan koll på hur han skulle ta sig vidare till Örebro. Jag kunde inte bidra med mer än tips om färdväg men det kändes som ett gott möte, för vi pratade en stund och han tackade så mycket för hjälpen när vi skiljdes.
I morgon ska vi tala om det salutogena ledarskapet som en möjlig hjälp för skolledare att ta ut riktning med och att göra ledarskapet meningsfullt. Det blir säkert ett mycket gott möte i morgon också. Det kan det bli varje dag om man vill och är uppmärksam.

Anders på tåget
2 maj 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar